Beauceron haluaa olla ja tehdä kanssasi!
Bossun kanssa on myös mukava harrastaa erilaisia esim. palveluskoira (pk) lajeja. Bossu oppii helposti uusia asioita jos sitä vertaa moneen muuhun rotuun.
Bossu ei pyöri ympyrää vaikka et olisikaan himotreenaaja. Se on onnellinen saadessaan olla kanssasi. Huomioi kuitenkin, että beauceron on iso koira, joka tarvitsee peruskoulutuksen eli ns. yhteiskuntakelpoisuuskäyttäytymisen.
Perusasiat on hyvä ja helpointa oppia jo pennusta.
Palveluskoiralajeja
Jälki (PAJÄ), JK1 - JK3
Jälkikokeessa koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä. Koiralle vieras jäljentekijä, kävelee maastossa suunnitellun reitin ja jättää kävelyuralleen 6 jälkiesinettä (10 cm pitkiä kuivia, tunnuksella merkittyjä oksanpätkiä).
Jäljen pituus: 1. luokassa jäljen pituus on 500 m, 2. luokassa 1 000 m ja 3. luokassa 1500 metriä. Vanhentumisaika: Jälki on tehty 1. luokassa n. tuntia ennen ajoa / n. 1 ½ h / 2 tuntia ennen jäljen ajoa. Koira etsii jäljen 30 m / 40 m / 50 m pitkältä suoralta linjalta, jonka yli, jostain kohdasta, jäljen tekijä on kävellyt. Aikaa ajamiseen ja jälkiesineiden ilmaisuun on 20 min / 30 min / 40 minuuttia.
10 m pitkä jälkiliina (naru) on kiinnitetty koiran kiinteään pantaan tai jälkivaljaisiin. Ohjaaja lähettää koiran etsimään jälkeä tuomarin osoittamasta kohdasta, etsintälinjan päästä. Jäljen kohdalla, koiran tulee seurata jälkeä jäljentekijän kulkusuuntaan. Ohjaaja seuraa koiraa 10 metrin etäisyydellä. Koira seuraa jälkeä siten, että se löytää kaikki kuusi jälkiesinettä ja joko ilmaisee ne tai vie esineet ohjaajalle.
Tuomari arvostelee koiran jäljen etsimisen ja jäljestämään lähdön. Sen jälkeen ohjaaja ja koira työskentelevät jäljellä keskenään, kunnes tulevat jäljen päähän, esineelle nro 6, johon jälki loppuu. Ohjaaja luovuttaa koiran löytämät esineet tuomarille. Esineiden perusteella todetaan miten koira on suoriutunut tehtävästä.
Haku (PAHA), koulutustunnus HK 1 - HK3
1800-luvulla bernhardinkoirat etsivät lumivyöryissä hautautuneita - 1900-luvun alussa saksalainen Konrad Most kehitti koirien etsintätaitoja kouluttamalla poliisi- ja lääkintäkoiria. Niinpä ensimmäisen maailmansodan puhjetessa (1914) todettiin koirien erinomaisuus haavoittuneiden etsimisessä.
Henkilöhaussa koira etsii, löytää ja ilmaisee 3 piiloutunutta maalimiestä. Hakualue on kooltaan 1. luokassa 100 m x 100 m, ja aika 10 min. 2. luokassa 100 m x 200 m, aika on 15 min. ja 3. luokassa alue on 100 m x 300 m, ja aika 20 min. Alueen keskilinja on merkitty, ja ohjaaja kulkee tätä merkittyä linjaa pitkin ohjatessaan koiran etsintää. Maalimiehet piiloutuvat ennen koiran ja ohjaajan radalle tuloa.
Tuomari selittää ohjaajalle alueen rajat, ja ohjaajan tulee ohjata koira suorittamaan etsintää alueen sisällä. Koiran tulee etsiä alue järjestelmällisesti risteillen keskilinjalta alueen reunoihin ja takaisin. Saadessaan hajun maalimiehestä koiran tulee paikantaa haju ja ilmaista löytämänsä maalimies joko haukkumalla tai tuomalla ohjaajalle kaulapannassaan roikkuvan rullan merkiksi löytyneestä maalimiehestä.
Haukkumalla ilmaisevan koiran tulee pysyä maalimiehen välittömässä läheisyydessä ja haukkua siten, että ohjaaja löytää koiran luo. Rullalla ilmaiseva koira ottaa maalimiehen löydettyään rullan suuhunsa ja vie rullan ohjaajalle, joka kytkee koiran taluttimeen ja käskee koiran palata maalimiehen luo.
Koetilanteessa koiran tulee antaa maalimiehen olla rauhassa ja antaa hänen myös tulla häiritsemättä pois piilosta. Kun maalimies on löytynyt ja tullut pois piilosta, palataan keskilinjalla samalle kohdalle mistä ilmaisuun lähdettiin ja ohjaaja lähettää koiran jatkamaan etsintää. Kokeessa tuomari arvostelee koiran ja ohjaajan yhteistyötä ja erityisesti koiran halukkuutta etsintään ja maalimiesten ilmaisuun.